fbpx

Vuosittainen VocaRUN – mistä tapahtumassa on kyse?

VocaRUNin syntymisen lähtökohdat

 

Rehellisesti sanottuna VocaRUN syntyi vahingossa. Minulle sattui elokuussa 2014 erittäin vakava moottoripyörä onnettomuus, jonka seurauksena minulle tuli keskivaikea aivovamma. Olin onnettomuuden vuoksi 5 vuorokautta koomassa, joten jouduin opettelemaan suuren määrän asioita uudestaan. Yksi vaikeimmista asioista mitä minun on pitänyt opetella pois, jota opettelen edelleenkin, on saamattomuus. Minun on erittäin vaikeaa aloittaa asioiden tekeminen, mutta olen ollut onnekas, että minulla on ollut jatkuvasti rinnalla ihmisiä, jotka ovat auttaneet minua aloittamaan. 

Toinen erittäin vaikea asia mitä minun piti opetella uudestaan, oli käveleminen. Kävelemään opetteluun minulla tuli kiire, koska sanoin 2 päivää onnettomuuden jälkeen, että juoksen maratonin ennen kuin täytän 30. Onnettomuuden sattuessa olin 27 ja täytin lokakuussa 28. Aikaa tuon tavoitteen saavuttamiseen oli siis hieman reilu 2 vuotta.

Aloitin tavoitteeseen tähtäävän harjoittelun seuraavana päivänä kun olin kertonut tavoitteestani. Ensiksi opettelin seisomaan tuettuna, seuraavana päivänä oli tarkoituksena kokeilla kävelyaskeleita kävelytelineen avulla, mutta noustessani seisomaan, pyörryin. Sen päivän harjoitus oli sitten siinä. Sain tietää, että en ollut syönyt riittävästi ennen kävelyharjoituksen alkua. Tiesin, että minun pitää huolehtia siitä, että seuraavana päivänä minulla on riittävästi energiaa ennen harjoitusta. Siitä pidettiin kaikkien kanssa huoli, että näin tapahtui ja lopputuloksena oli se, että pääsin kävelemään kävelytelineen avulla sairaalahuoneen ovelle ja takaisin. Olin innoissani, harjoittelu kohti tavoitetta oli alkanut. 

Elämäni ensimmäisen maratonin saavuttaminen oli riittävän iso tavoite, että minun oli pakko potkia itseni liikkeelle ja tekemään määrätietoista harjoittelua. Alussa vaimoni tuki ja tsemppi olivat korvaamattomia, ilman häntä en olisi jaksanut saavuttaa tavoitetta ja tehdä asioita tavoitteen saavuttamiseen.

Juoksumäärät kasvoivat pikkuhiljaa siten, että ensin juoksin 1 kilometrin matkan, sitten 5 kilometrin matkan ja lopulta kesäkuun lopussa 2015 10 kilometriä. Se loi uskoa siihen, että ison tavoitteen saavuttaminen aikataulussa olisi todella mahdollinen. Lopulta tuli syksy 2015 ja minun piti alkaa miettimään missä maraton olisi järkevä juosta. Halusin mennä johonkin isoon tapahtumaan, jossa kokonaisuus olisi järjestetty hyvin. Vaihtoehtoina olivat Kreikka, Saksa sekä muita maita. En halunnut osallistua Suomessa järjestettävään maratoniin, koska ne olivat tuolloin mielestäni liian pieniä tapahtumia. 

Lopulta päädyin Ruotsiin ja Tukholmaan, kahdesta syystä. Ensinnäkin se olisi riittävän lähellä ja Suomen maratoneja isompi tapahtuma, jolloin ei tarvitse matkustamiseen käyttää liian paljon aikaa. Toinen perustelu oli se, että onnettomuuteni sattui Ruotsissa, jolloin tietyllä tavalla ympyrä sulkeutuisi. Vaikeuteni alkoivat Ruotsista ja pystyisin samassa maassa osoittamaan sen, että olen osittain “Back in business” eli takaisin elävien kirjoissa.

Haaste lähtee kaikille

 

Syksyllä 2015 aloitin maratonille tähtäävän harjoittelun ja se vaati todella paljon sitkeyttä, että jaksoin sinnitellä määrätietoisen ohjelman mukana. Minua kannusti todella monet ihmiset, mutta halusin heitä lisää. Halusin, että kanssani juoksisi muitakin. Yhtenä perjantaina tutkailin onnettomuudesta johtuvan sairauslomani aikana uudistunutta Mywellness ohjelmistoa. Löysin sieltä kanavan, jossa pystyin luomaan haasteita ja kutsumaan mukaan osallistujia. Tarkoitukseni oli tehdä aluksi meidän työyhteisön sisäinen haaste ja lähetin kaikille Vocatumin työntekijöille kutsut osallistua haasteeseen. En tiennyt sitä, että haaste olikin mennyt kaikille Vocatum Kynsilehdon jäsenille avoimeksi. 

Tulin maanantaina takaisin töihin ja tarkistin, että ketkä ovat liittyneet haasteeseen mukaan. Huomasin, että siihen olikin lähteny mukaan kymmenittäin jäseniä. Olin hämmästynyt, mutta samalla erittäin iloinen, että tällaisesta isosta haasteesta oltiin erittäin kiinnostuneita. Se loi minuun ihan uudenlaisen motivaatiopiikin, kanssani juoksisikin työyhteisömme lisäksi kymmeniä asiakkaitamme. Mitä enemmän porukkaa sen parempi. Sain näin kerättyä kilometrejä VocaRUNilla erittäin mukavasti ja saavutin 4.6.2016 kaksi suurta haastetta samalla kerralla. Olin juossut elämäni ensimmäisen maratonin alle 30 vuotiaana alle 2 vuotta onnettomuudesta sekä VocaRUNin 607 kilometrin matkan Oulusta-Helsinkiin.

Näin VocaRUNista syntyi perinteinen, vuosittainen haaste ja syvimmäksi tarkoitukseksi onkin muodostunut aktiivisen elämäntavan ylläpito ympärivuotisesti. Tästä syntyi perinteikäs haaste. Voin nyt sanoa, että jokainen harjoitus ovat vieneet hyvinvointiani eteenpäin. 

Lähde mukaan haasteeseen ja ylitä itsesi seuraavan vuoden aikana. Haastetta on jäljellä vielä 364 päivää, joten aikaa on. Matkan voi taittaa joko kävellen tai juosten. Kun keräät joka päivä keskimäärin 2 kilometriä suunniteltua liikkumista jalkasin, tulet saavuttamaan haasteen. Tärkein asia kuitenkin on lähteä matkalle ja laittaa tossut jalkaan. Mukaan pääset tämän linkin kautta, kirjatumalla tunnuksillasi osoitteeseen www.mywellness.com, kuntosalilla olevilta päätteiltä tai matkapuhelimesi Mywellness sovelluksen kautta.

Lämmöllä!

Jyrki

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Tilaa ilmaiseksi 7 vinkkiä, miten saat liikunnan osaksi arkea

Vocatumin yrittäjän Jyrkin Vinkkien avulla opit, miten teet päivittäisestä liikunnasta tavan.

    Tietosuojaseloste

    Lue myös