fbpx

Polvileikkaukseen tuomittu Tarja sai apua kuntosaliharjoittelusta, lue miten se vaikutti käytännössä

vocatum_valmentaja_personal_trainer_kuntosali_oulu_liikuntakeskus_pirkkala_tampere

Tarja on juuri päättämässä valmentajansa Sakarin kanssa viimeisen KesäPT treeninsä. Sivusta katsoen huomaa, että heidän kemiansa toimivat erittäin hyvin ja hyvän kemian ansiosta yleensä myös tulokset kohenevat hienosti. KesäPT -palvelu oli Vocatumin palveluissa erikoispalveluna tänä kesänä. Tarja aloitti viime syksynä treenaamaan tavoitteellisemmin, koska hän sai lääkäriltä käskyn hyväksyä polvissa ilmenevät vaivat. Polvissa hänellä on rustovaurioita, nivelkierukka on rikki sekä kulumaa nivelissä.

Hän on kuntoillut pienen ikänsä säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta viime syksynä tuli viimeinen niitti siihen mikä sai Tarjan aloittamaan kuntoilun tosissaan. Polvi keräsi valtavan määrän nestettä ja kun siellä oli nestettä niin se ei taipunut ja kesken yön sai herätä ottamaan Paratabsia, että pystyi nukkumaan. Lääkäri ei kannustanut Tarjaa muuten kuin pyytämällä häntä hyväksymään, että polvelle nyt ei voi tehdä mitään ja odottaa vuosien päästä tulevaa leikkausta. Hän on kuitenkin sen verran nuori, ettei leikkaus tuntuisi mitenkään mieluisalta vaihtoehdolta. Onhan oltava jokin toinenkin vaihtoehto, hän mietti. Polvi oli siinä kunnossa, että jo asfaltilla käveleminen tuntui haastavalta, koska polvi turposi jo siitä.

“Jo kahden viikon aktiivisen harjoittelun jälkeen hän huomasi olevansa energisempi arjessa”

Niimpä viime syksynä Sakari vaihtui Tarjan valmentajaksi, hän kertoi mitä vaivoja hänellä oli ja Sakari kuunteli sekä mietti vaihtoehtoja hyvään harjoitteluun. Aluksi mm. askelkyykyn tekeminen ei tullut kuuloonkaan, koska se aiheutti painetta polviniveleen ja paine taas keräsi nestettä polveen. Oli siis alettava vahvistamaan reisilihasta, jotta se antaisi tukea polvelle. Ensimmäiset liikkeet mitkä alkoivat tuottamaan selkeitä tuloksia olivat sumokyykky sekä etureidenojennus laitteessa.

Kun aloittaa jonkun elämäntapamuutoksen tai lähtee tavoittelemaan sitä, on aina otettava huomioon se, miten saa säilytettyä motivaation, koska elämässä asiat eivät aina mene suunnitelmien mukaan. Tarja oli miettinyt asiaa paljon ja hän oli ymmärtänyt, että tuloksia ei tule näkemään välttämättä kahden viikon päästä kymmenen kiloa pienemmällä painomäärällä tai väljillä vaatteilla. Hän lähti rakentamaan asiaa siten, että lupasi itselleen nauttia liikunnasta tulevasta hyvästä olosta. Se oli ensimmäinen merkittävä asia mitä hän lähti hakemaan kun oli treenipäivä edessä. Jo kahden viikon aktiivisen harjoittelun jälkeen hän huomasi olevansa energisempi arjessa ja se auttoi myös motivaation ylläpitämisessä.

Ajan kuluessa alkoi tapahtumaan ihan konkreettisia parannuksia omassa hyvinvoinnissa, jotka vaikuttivat arjessa jaksamiseen ja mitkä jo toisetkin ihmisetkin huomasivat. Kun kunto alkoi paranemaan niin hän alkoi myös kiinnittämään huomiota syömistottumuksiin, koska elimistö alkaa kaipaamaan sitä mikä ihmiselle oikeasti on hyödyksi. Niimpä entinen sokeripullahiiri niin kuin Tarja itseään nimitti, oli pikkuhiljaa muuttunut omasta terveydestään huolehtivaksi naiseksi. Läheiset ihmiset kiinnittivät huomiota hänen muuttuneeseen ulkonäköönsä ja toisten positiiviset kommentit imartelivat ja lisäsivät motivaatiota entisestään.

“Positiiviset kommentit ja pudonnut paino ovat olleet vain sivutuotteina siinä kun on alkanut kokemaan hyvääoloa päivittäin”

Positiiviset kommentit ja pudonnut paino ovat olleet vain sivutuotteina siinä kun on alkanut kokemaan hyvää oloa päivittäin. Juuri tuo hyvä olo- sanapari kuuluu useita kertoja keskustellessamme Tarjan elämäntaparemontista. Lisäksi aiemmin matkassa kulkeneet polvikivut ovat poistuneet ja enää ei tarvitse kesken yön herätä ottamaan kipulääkkeitä ja nyt pystyy kävelemään pitkiä matkoja ilman kipuja. Lisääntyneet voimat ovat tuoneet apua normaaleihin arjen askareisiin, kuten esimerkiksi imurointi tuntuu nyt kevyeltä ja aiemmin mökillä vetta kantaessa väsyi voimakkaasti, mutta nyt tilanne on täysin toisin. “Ovatko ne sangot nykyisin pienempiä?”, Tarja kysyy pilke silmäkulmassa.

Hän tykkää käydä miehensä kanssa paljon mökillään Kajaanissa ja he ovat hommanneet mökille monenlaisia liikuntavälineitä, kuten kävelysauvat. Kuitenkin Tarja sanoo usein miehelleen, että pitäisi päästä käymään Vocatumilla. Hän perustelee asiaa siten, että jotenkin sitä haluaa mennä sinne kuntoilemaan, mistä hyvä olo on lähtenytkin. Ja se on ihmiselle täysin luonnollista, että sitä ankkuroi hyvän asian ja ympäristön yhteen.

Tarja kehuu myös useaan otteeseen valmentajaansa Sakaria ja on erittäin tyytyväinen siihen, miten Sakari on kuunnellut hänen toivomuksiaan sekä aidosti pyrkinyt kehittämään hänen hyvinvointiaan. Nyt tilanne on erittäin hyvä ja aiemmin tutuksi tullutta kortisonia ei ole tarvinnut enää pitkään aikaan käydä ottamassa. Tytönpoika haastoi Tarjan leuanvetoon joka ei vielä mene, mutta se on enää muutamien senttien päässä.

Lopuksi Tarja vinkkaa heille ketkä ovat miettineet elämäntapamuutosta, että kannattaa lähteä maltilla, eikä tuloksia välttämättä kannata odottaa hetkessä. Tulokset tulevat varmasti jossain vaiheessa, mutta tärkeintä on ottaa elämäntavakseen hyvän olon hakemisen sekä elämästä nauttimisen terveempänä. Lisäksi hän suosittelee ihmisiä ottamaan ammattilaisen tueksi treenaamisessa, ettei aluksi lähde tekemään mm. kuntosalilla liikkeitä väärin, koska sen vuoksi saattaa aiheuttaa hallaa nivelille sekä lihaksille. Tarja antaa Vocatumille kiitosta siitä, että täällä ohjaajan saa jäsenyyden mukana.

@Vocatum uutiset
Jyrki Kolmonen

 

 

Tilaa ilmaiseksi 7 vinkkiä, miten saat liikunnan osaksi arkea

Vocatumin yrittäjän Jyrkin Vinkkien avulla opit, miten teet päivittäisestä liikunnasta tavan.

    Tietosuojaseloste

    Lue myös