fbpx

Erilainen tarina kuntosalilta

-Olemme harrastaneet liikuntaa lapsesta saakka. Minä olen pelannut jääkiekkoa, yhdessä on rullaluisteltu, kävelty, pyöräilty, pelattu tennistä… Ajan myötä nuo harrastukset ovat hiipuneet. Sauvakävelyä harrastamme Sirkan kanssa harvakseltaan, kertoo Sorppasten pariskunnan Matti, tuiki tavallisen tarinan eläkkeelle jäämisestä ja sen vaikutuksista liikuntaan. Tässä tarinassa kerrotaan, mikä sai Sirkka ja Matti Sorppasen taas innostumaan liikunnasta ja kunnon kohenemaan.

Sirkka ja Matti Sorppanen ovat nostaneet kuntoiluaan uudelle tasolle jäätyään eläkkeelle. Vocatum valitsi Sorppaset Vuoden jäsen -palkinnon voittajiksi joulukuussa 2014. Valintaan vaikutti hyvän ja positiivisen ilmapiirin luominen saliyhteisöön. Istumme Vocatumissa nyt pöydän ääressä, pariskunta on tehnyt juuri treeniohjelmansa ja heidän kasvoiltaan loistaa liikunnan tuoma hyvä mieli.

Idea kuntosalille tuli pojalta

Nuorekas pariskunta sai idean alkaa käymään kuntosalilla pojaltaan Mikolta, joka oli käynyt tutustumassa Vocatumiin.
– Mikko tuumi, että nyt hän on löytänyt kuntosalin joka voisi sopia meille. Matti oli aluksi ajatusta vastaan, Sirkka kertoo.
– Olin sitä mieltä, että minähän olen niin hyvässä kunnossa ettei tarvitse, Matti naurahtaa.
Mikko Varasi ajan tutustumiskäynnille ja Matti lähti Sirkan seuraksi autokuskiksi.
– Sielläpä olikin tutusmisaikavaraus meille molemmille, Sirkka toteaa iloisena.
– Onneksi, sillä olemme olleet todella tyytyväisiä. Täällä on koko ilmapiiri niin ystävällinen, kaikki kuntosalin käyttäjätkin ovat kuin pitkäaikaisia tuttavia tai sukua keskenään. Täällä kaikki tervehtivät toisiaan ja on mukava jutella kuulumisista, Matti Sorppanen vahvistaa.
– Huomasimme muuten heti eron kuntosaliharjoittelun ja vaikkapa sauvakävelyn vaikutuksista. Sauvakävelyn jälkeen on koko iltapäivän ihan poikki. Täällä käyt suihkussa ja menet kotiin, ei huomaa ollenkaan että koko päivänä olisit ollut ollut missään rasituksessa. Tosiasiassa on tehty paljon enemmän ja pitempään. Täällä kuntosalilla liikunta on niin paljon monipuolisempaa, ja kun ohjaajat ovat tehneet asianmukaisen, yksilöllisen harjoitusohjelman ja ohjanneet tekemään liikkeet oikein, paikat eivät kipeydy, mutta lihakset vahvistuvatja kunto nousee ihan toisella tavalla, Matti kehuu.

vocatum 1

“Paikat eivät täällä kipeydy”

Sirkka Sorppanen korostaa Vocatumin ohjaajien ammattitaitoa sopivan ohjelman laatimisessa ja laitteiden käytön opastamisessa.
– Monesti tuttavat sanovat, että kamalaa kun paikat ovat taas niin kipeänä salilla rehkimisestä. Minä sanon siihen, että teette varmaan liikkeet väärin tai niitä on liikaa. Sopiva määrä esimerkiksi painoja on aina tuloksen kannalta paras, ei kunto sen nopeampaa nouse vaikka lataisi painot täysille, Sirkka kertoo oppineensa.

Liikkuminen on tärkeää

Liikkuminen on Sorppasten mielestä seniosi-ikäisille ensiarvoisen tärkeä asia.
– Kun ikää tulee, voimat alkavat vähetä, mutta jos lihaskunto on kunnossa, silti jaksaa. Ja kyllä tämä vaikuttaa mielen tasapainoonkin, Sirkka sanoo.
– Loppujen lopuksi jos me eläkeläiset emme itse pidä huolta kunnostamme, kukaan muu ei sitä meidän puolestamme tee, hän painottaa.
– Kaikki kuntoilu on omaa terveyttä ajatellen eteenpäin, ja kun kuntoilee, sen voi tehdä oikealla tavalla, Matti täsmentää.
Sorppaset ovat ihastuneet toimintatapaan, että vaikka salilla ovatkin arkipäivisin aina ohjaajat paikalla, kuntoilemaan voi tulla omalla avaimella myös milloin vain, aamuviiden ja lähes puolen yön välillä. Ei tarvitse pitää kiinni tietyistä käyntiajoista, joten pääsee harrastamaan kaikkea muutakin. Mikäli joku päivä on muuta ohjelmaa, voi salipäivää vaihtaa ja käydä eripäivänä kuin tavallisesti.
Vocatumilla on käytössä Wellness Cloud -järjestelmä, johon kuntosaliohjaaja kirjaa asiakkaan kulloisenkin yksilöllisen kunto-ohjelman: käytettävät laitteet, niillä tehtävien harjoitusten määrän ja rasittavuuden.
– Tämä on kätevä ja joustava järjestelmä. Se muistaa, missä laitteissa olen käynyt ja mitä tehnyt. Kun jollain laitteella on saanut sarjan valmiiksi, avain kertoo seuraavan laitteen. Ohjelmasta voi tarpeen vaatiessa myös poiketa, mutta järjestelmä muistuttaa lopussa mikäli joku laite meinaa unohtua. Järjestelmä tekee harjoituksisa yhteenvedon ja lähettää sen viikoittain sähköpostiin, jotta kuntonsa edistymistä voi seurata milloin vain, Sirkka kertoo.

vocatum 2A

“Kuntosali tavallisille kuntoilijoille”

Vocatumin Jukka-Pekka Kolmonen kertoo, että Vocatumia perustettaessa on lähdetty luomaan ihmisläheistä kuntosalia, jossa tavallisella ihmisellä olisi helppo toimia ja harjoitella.
– Monilla kuntosaleilla tähdätään voiman kasvattamiseen kilpailumielessä, sekä kuntosaliharjoitteluun kehonmuokkaus pääasiallisena tavoitteena, Kolmonen kertoo.
Täällä ajatus on käännetty päälaelleen: kuntosali on osa elämää ja arkea, mutta ei niin että elämä rakentuu kuntosaliharjoittelun ympärille. Täällä käydään kuntoilemassa ja pitämässä lihaskunnosta huolta. Muu elämä kulkee luonnollisella tavalla kuten muutenkin kulkisi.
– Me olemme halunneet luoda kuntosalin tavallisille ihmisille. Tavallisilla ihmisillä ei välttämättä ole tietoa, mitä ja miten kuntosalilla pitäisi tehdä. Me päätimme, että meidän kuntosalillemme kenenkään ei tarvitse tulla tietämättä mitä tehdä. Niinpä opetamme kuntosalin salat “kädestä pitäen”. Aluksi teemme harjoittelijalle kuntokarjoituksen, ja sitten ammattilaisen opastuksella mietimme miten olisi hyvä harjoitella. Tämän jälkeen ohjaaja tekee harjoitusohjelman, joka käydään vielä erikseen yhdessä harjoittelemassa. Näin kenenkään ei tarvitse tulla kuntosalille ja miettiä: “mitähän sitä tänään tekisi?”, hän selventää.

Vapaaehtoisesti salille

Jukka-Pekka Kolmonen uskoo, että kuntoilun pitää olla kaikin puolin vapaaehtoista ja pakotonta, että se tuntuu hyvältä. Tämän periaatteen mukaisesti Vocatum ei Kolmosen mukaan vaadi määräaikaisjäsenyyksiä kuten kuntosalit yleensä tekevät, vaan jäsenyys on kuukausimaksulla voimassa toistaiseksi. Saliohjaajan opastukset ja ohjelman laadinta sisältyvät automaattisesti kuukausimaksuun.
– Pidämme asiakkaistamme huolta myös aloituksen jälkeen: kuntosaliohjelma päivitetään säännöllisesti ja kunto testataan puolen vuoden välein. Näin myös konkreettisesti näemme, mitä harjoittelulla on saatu aikaan, Kolmonen lisää.
Kuin tälle vahvistuksena Matti Sorppanen saapui haastatteluun suoraan kuntotestistä. Tulokset olivat parantuneet edelliskerrasta. – On se kumma, että miehellä ikä nousee, mutta sitä mukaan nousee myös kunto, Sirkka toteaa iloisena.

Teksti on Mediarautio Oy:n julkaisemasta Seniori-Messusanomista,
joka on viikonloppuna järjestettyjen Seniori-Messujen virallinen lehti.

 

Tilaa ilmaiseksi 7 vinkkiä, miten saat liikunnan osaksi arkea

Vocatumin yrittäjän Jyrkin Vinkkien avulla opit, miten teet päivittäisestä liikunnasta tavan.

    Tietosuojaseloste

    Lue myös